De lekkerste granola (glutenvrij) (2024)

Elke ochtend ontbijt ik met zelfgemaakte granola of muesli. Het is echt al héél lang geleden dat ik ’s ochtends brood bij het ontbijt had. Door de dag te beginnen met zo’n lekkere mix van granen, noten en vruchten zit je (nou, ik dan!) meteen lekker in je vel en kun je de hele wereld aan. Ok, misschien wat overdreven voor ’n ontbijtje, maar het is dus wel gewoon héél erg lekker en gezond.

Ik maak de granola met een gebalanceerde mix van glutenvrije graansoorten (boekweit en haver), lekker veel kokos en verschillende noten. Voel je vooral vrij om bij dit recept één of meerdere ingrediënten te vervangen voor anderen. Je kunt het namelijk niet fout doen.

De lekkerste granola (glutenvrij) (1)

Granola: opletten met bakken

Het belangrijkste bij het maken van een goede granola is het bakken. Dat gaat namelijk in 2x. Ik bak de granen met het mengsel van ei, olie en suiker eerst. Zo kan het lekker krokant worden in de oven. Daarna bak ik de noten. Deze hebben een veel kortere baktijd en ze zouden verbranden als ik ze bij het graan in de oven zou doen.

Als laatste voeg ik de gedroogde vruchten (dus rozijnen, abrikozen of pruimen) toe. Deze bak ik helemáál niet mee. Zo blijven ze lekker zacht. Het meebakken van de noten en vruchten is één van de meest gemaakte fouten bij het maken van granola. Als je het mengsel namelijk van tevoren mengt en daarna alles in de oven doet, heb je zwarte rozijnen en noten met schroeiplekken. Niet lekker dus!

Van dit recept maak je 2 grote voorraadpotten met granola. Natuurlijk kun je het recept heel gemakkelijk halveren of juist verdubbelen.

Vegan opties voor deze granola

Eet je geen dierlijke producten? Geen probleem! Dit recept voor granola kun je gemakkelijk ‘veganizen’. Je kunt daarvoor de honing vervangen door pannenkoekenstroop en de eieren door ‘flax eggs’. Deze maak je door 1 eetlepel gemalen lijnzaad te mengen met 3 eetlepels water. Samen vormen ze één eivervanger. Voor dit recept heb je dus 2 eetlepels lijnzaad & 6 eetlepels water nodig.

Ingrediënten:

Voor het granenmengsel

  • 500 gr havervlokken
  • 500 gr boekweitkorrels
  • 100 gr geraspte kokos
  • 2 eieren, geklutst
  • 3 el honing
  • 2 el kokosbloesemsuiker*
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 tl kaneel
  • optioneel: een zakje vanillesuiker

Voor de noten

  • 200 gr ongebrande noten (hazelnoot, amandel, walnoot, etc.)
  • 100 gr pompoenpitten
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 50 gr pinda’s
  • 1 el kokosbloesemsuiker*
  • 1 el zonnebloemolie

En verder…

  • 100 gr (getoaste) kokosvlokken
  • 100 gr rozijnen
  • 100 gr tutti frutti (abrikozen, pruimen, dadels, etc.) – in stukjes

*Ik gebruik kokosbloesemsuiker, omdat dit een lekkere smaak geeft én veel gezonder is dan gewone suiker. Kun je de kokosbloesemsuiker niet vinden? Gebruik dan donkere basterdsuiker.

Bereiding van de granola

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Begin daarna met het maken van je granenmengsel. Hiervoor meng je alle ingrediënten uit het eerste lijstje in een grote kom. Als alles goed gemengd is, stort je het mengsel op de twee bakplaten.

Maak er met een spatel ’n zo dun mogelijke laag van. Bak de granola op die manier zo’n 10 minuten, totdat de havervlokken beginnen te kleuren. Roer het daarna met een spatel door elkaar en bak het nog 5 minuten, totdat alles krokant en goudbruin is. Laat de granen vervolgens goed afkoelen.

Maak ondertussen het notenmengsel. Hiervoor hak je alle noten grof. Ik ga altijd voor stukjes die zo groot zijn als ’n halve hazelnoot. Meng de noten vervolgens met de olie en de kokosbloesemsuiker.

Verhit vervolgens een pan op matig vuur en bak de noten hierin, totdat de suiker is gesmolten en de noten goudbruin kleuren. Laat ze daarna goed afkoelen op een vel bakpapier.

Wanneer zowel het graanmengsel als de noten zijn afgekoeld, kun je alles mengen met het gedroogde fruit en de kokosvlokken. De granola is nu klaar, eet smakelijk!

Ik eet de granola het liefste met wat héle dikke Griekse yoghurt, maar het is ook heerlijk in de melk, plantaardige melk of als topping op een toetje of cake.

De lekkerste granola (glutenvrij) (2)

Probeer ook eens…

Ben je gek op ontbijtrecepten? Probeer dan ook eens onze !

Summary

De lekkerste granola (glutenvrij) (3)

Recipe Name

Zelf granola maken - de lekkerste glutenvrije granola / SOULFOOD.nl

Author Name

Jurino Ignacio

Published On

Preparation Time

Cook Time

Total Time

Average Rating

5De lekkerste granola (glutenvrij) (4)De lekkerste granola (glutenvrij) (5)De lekkerste granola (glutenvrij) (6)De lekkerste granola (glutenvrij) (7)De lekkerste granola (glutenvrij) (8) Based on 1514 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.

De lekkerste granola (glutenvrij) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 5753

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.