Zelf Surinaamse puntjes maken (2024)

Surinaamse puntjes zijn vaak het begin van een heerlijk belegd broodje. Je kunt ze beleggen met onze bakkeljauw, stoofvlees óf (zoals in dit recept) met een lekkere, zelfgemaakte mango-kipkerrie salade.

Een Surinaams broodje zit ’n beetje tussen alle andere broodjes in: ze lijken wat op pistoletjes, maar ze zijn boller en luchtiger. Ook de korst is een tussenweg – hij is niet helemaal zacht, maar ook niet hard.

Als je -net als wij- in een dorp woont, is het niet altijd makkelijk om Surinaamse broodjes bij de bakker te vinden. Daarom maken wij ze graag zelf.

In dit recept maken we alles 100% ‘from scratch’. Zelfs de mayonaise is zelfgemaakt. Natuurlijk staat het je vrij om mayonaise uit een pot te gebruiken. En als je de broodjes met iets anders wilt beleggen, dan kan dat ook prima!

Liever een video?

Als je geen zin hebt om te lezen, kun je natuurlijk ook onze video bekijken! In ongeveer 8 minuten legt Linda je uit hoe je de Surinaamse broodjes en de salade maakt:

Van dit recept maak je 8 Surinaamse broodjes met salade

Ingrediënten:

Voor de Surinaamse puntjes

  • 500 gr tarwebloem
  • 275 ml water
  • 10 gr zout
  • 8 gr gedroogde gist
    OF 24 gr verse gist
  • 20 gr suiker
  • 25 gr gesmolten roomboter
  • griesmeel, om te bestuiven

Voor de mango-kipkerrie salade

  • 350 gr kip dijfilet
  • 1 bouillonblokje
  • 2 el kerrie (massala)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1/2 fijngesneden madame Jeanette peper
  • 1 mango, in blokjes
  • 3 bosuitjes
  • 75 ml olie
  • 1 el azijn
  • 1 eigeel
  • mosterd, zout en peper naar smaak
Zelf Surinaamse puntjes maken (1)

Bereiding Surinaamse puntjes:

Meng de bloem samen met het zout, de gist en de suiker in een grote kom. Voeg hier de gesmolten boter en het water aan toe. Kneed dit tot een luchtig deeg. Met een mixer duurt dit zo’n 5 minuten. Met de hand kneed je het deeg het beste een kwartier.

Laat het deeg nu een uur op een warme plaats rijzen, totdat het in volume is verdubbeld.

Na een uur sla je het deeg plat en verdeel je het in 8 gelijke stukken. Maak nu bolletjes van deze stukken en rol ze vervolgens uit tot puntjes. Rol de Surinaamse puntjes even door de griesmeel voor hun speciale laagje.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de puntjes hier op. Duw er met de steel van een lepel een flinke vouw in.

Laat de broodjes zo nogmaals een uur rijzen op een warme plek.

Na de tweede rijs mag je de oven voorverwarmen op 210 graden Celsius. Maak nogmaals (voorzichtig) een vouw in de Surinaamse puntjes met de steel van je lepel.

Bak de broodjes tenslotte in zo’n 15 minuten gaar, luchtig en goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster en beleg ze daarna met de salade (of jouw favoriete beleg)

Zelf Surinaamse puntjes maken (2)

Bereiding mango-kipkerrie salade:

Breng een halve liter water aan de kook en los hier het bouillonblokje in op. Kook de stukken kip hier in 15-20 gaar in en laat ze afkoelen. De bouillon wordt verder niet meer gebruikt.

Om de mayonaise te maken, neem je een flinke kom en doe je daarin het eigeel. Klop het eigeel goed door met een garde. Voeg nu druppelsgewijs de olie toe, terwijl je goed blijft kloppen.

Als het goed is, zal het eigeel alle olie opnemen en samen veranderen ze in een dikke, witte saus. Wanneer je op die manier alle olie hebt toegevoegd en gemengd is de mayonaise zó dik dat het bijna een deeg lijkt. Om het de juiste textuur en smaak te geven voeg je nu de azijn toe. Hierdoor wordt het weer wat zachter en witter.

Maak de mayonaise op smaak met de kerrie, het paprikapoeder en de madame Jeanette peper. Je kunt nu ook zout, suiker, mosterd of peper naar smaak toevoegen als je wilt.

Snijd vervolgens de mango in kleine blokjes en snijd de kip in reepjes. Doe deze bij de mayonaise. Snijd de bosuitjes nu ook in ringetjes en doe die er ook bij. Goed roeren en de salade is klaar!

Surinaamse puntjes beleggen

Snijd elk broodje open en doe er wat van de mango-kipkerriesalade op. Ik deed er ook nog wat zuurgoed (van ons vorige recept) bij. Eet smakelijk!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.

Informatie:

Zelf Surinaamse puntjes maken (3)

Recept

Zelf Surinaamse puntjes maken - VIDEORECEPT + uitleg!

Auteur

Jurino Ignacio

Geplaatst op

Bereiding

Kooktijd

Klaar in

Waardering

4Zelf Surinaamse puntjes maken (4)Zelf Surinaamse puntjes maken (5)Zelf Surinaamse puntjes maken (6)Zelf Surinaamse puntjes maken (7)Zelf Surinaamse puntjes maken (8) Based on 1223 Review(s)

Zelf Surinaamse puntjes maken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5749

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.